Само на една личност во светот не ѝ се потребни пасош и возачка дозвола за да патува слободно

205

Британската кралица Елизабета Втора нема патна исправа – и патува без проблеми.

За речиси 70 години од нејзиното владеење, кралицата посетила 116 земји без пасоши.

 

Бидејќи сите британски пасоши се издаваат на нејзино име, тој документ не и треба. Доволно е да им се каже на граничарите дека таа е кралицата Елизабета.

Нема ни возачка дозвола, а познато е дека сака да вози Range Rover на своите имоти во внатрешноста.

Кралицата на Обединетото Кралство вози од својата осумнаесетта година, кога како единствен владетел на една земја учествуваше во Втората светска војна.

Таа го управувала камионот, како припадничка на Територијалната служба за женско потекло. Обучена е да работи како автомеханичар и да вози воен камион.