САД развиваат мерки за поддршка на Бугарија за гас

23
epa04163940 An undated handout photo provided by the Slovakian gas-pipeline company Eustream on 11 April 2014 shows a gas compressor station in the eastern town of Velke Kapusany, Slovakia, near the border with Ukraine. Slovakia has declared it is ready to guarantee a reverse gas flow for Ukraine. Slovak media report that an agreement on a gas-pipeline connection will be signed 15 April 2014 during a trilateral meeting of Slovakia, Ukraine and the European Commission. EPA/Eustream / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

САД разработуваат мерки за поддршка на Бугарија по прекинот на испораките на гас од Русија, изјави помошникот државен секретар на САД за европски и евроазиски прашања Карен Донфрид.

„Сакам јасно да кажам дека администрацијата на претседателот Џо Бајден во целост ја поддржува Бугарија“, рече Донфрид.

„Мислам дека нашата улога овде е да им помогнеме на Европејците да најдат алтернативни добавувачи. А, американскиот течен гас игра клучна улога овде“, истакна Донфрид.