САД повикуваат на смиреност на Косово

55

САД повикуваат на смиреност како одговор на денешните настани на Косово.

„Ќе продолжиме да работиме со партнери од Европската унија и НАТО за да им помогнеме на сите страни да одржат напредок во нормализирање на односите и намалување на тензиите“, изјави портпаролот на Стејт департментот за Радио Слободна Европа.

Покрај тоа, НАТО порано рече дека „косовската полиција спроведува операција за спроведување на законот низ Косово“.

Официјален претставник на НАТО за РСЕ потврди дека мисијата на КФОР е во постојана комуникација со сите релевантни институции на Косово и со претставници на меѓународната заедница.