САД го одобрија најскапиот лек на светот, една доза чини 3,5 милиони долари

273

Американската агенција за храна и лекови (ФДА) го одобри Хемгеникс, новиот лек против болеста хемофилија, јавува Си-Ен-Ен.

Производителот „CLS Behring“ одреди цена од 3,5 милиони долари по третман, со што овој лек стана најскап во светот.

Оваа болест погодува едно лице од 40.000, од ​​кои повеќето се мажи.