САД ги укинаа царините за увоз на челик и алуминиум од Канада и Мексико

120

Администрацијата на САД одлучи да ги укине царините за увоз на челик и алуминиум од канадско и мексиканско производство, на што се очекува Канада да одговори со укинување на тарифите за некои видови американски стоки.

По ова, канадскиот амбасадор во САД, Дејвид Мекнотон соопшти дека новиот Договор за бесцаринска трговија во Северна Америка (УСМЦА), кој треба го замени постоечкиот договор НАФТА, чии потписници се Канада, САД и Мексико, може да биде ратификуван во јули.

Канада набргу треба да го ратификува новиот договор и САД треба да го сторат истото до крајот на јули, изјави Мекнотон за канадската телевизија Си-Ти-Ви.

Претходно, и канадскиот премиер Џастин Трудо најави дека Отава е подготвена да го ратификува новиот договор во следните недели.