САД воведуваат нови високи царини за увоз од Кина

50

Администрацијата на Џозеф Бајден денеска објави дека САД ќе воведат високи нови царини за широк спектар на производи увезени од Кина, како што се полупроводници, батерии, соларни ќелии или критични минерали.

Вашингтон, исто така, покрај претходно најавените зголемувања на царините за увоз на кинески челик, алуминиум и електрични возила (ЕВ), исто така ќе ги зголеми давачките за медицински производи или пристанишни кранови, јавува Си-Ен-Ен (CNBC).

Белата куќа објави дека промените ќе влијаат на тековниот годишен увоз од околу 18 милијарди долари и дека зголемувањето на царините е неопходно за да се заштити американската индустрија од нелојална конкуренција.