Руски климатолог предвидува:Човештвото го очекуваат катастрофални природни промени

236

Доколку просечната температура на планетата се зголеми за повеќе од 1,5 степени во следните 30 години, човештвото ќе го очекуваат катастрофални природни промени, изјави рускиот климатолог Владимир Рјабков.

Според него, глобалното затоплување не се должи само на човековата активност – главната причина се природните процеси. Луѓето можат да забрзаат или успорат некои промени, додаде тој.

Рјабов објаснува дека затоплувањето на планетата било посилно од кога било во изминатите 40 години.

Како што вели, просечната температура е зголемена за два степени.

„Последица од брзите климатски промени ќе бидат природни катастрофи. „Колку се поглобални промените, толку поопасни се катастрофите“, предупреди тој.

Научникот потсети на предупредувањето дадено на самитот за климата во Париз дека ќе се случи катастрофа доколку планетата се загрее за повеќе од 1,5 степени во следните три децении.

Во таа насока, тој додава дека зголемената фреквенција на природни катастрофи, вклучително и урагани и бури, ќе биде само вовед.

Научниците редовно предупредуваат на опасностите од глобалното затоплување.

Русија развива и воведува мерки за намалување на емисиите на јаглерод диоксид и заштита на животната средина.

Во таа насока, претседателот Владимир Путин претходно и нареди на владата да ги намали емисиите на стакленички гасови за 70 отсто до 2030 година, во споредба со нивоата од 1990 година, и да развие стратегија за развој на земја со ниски емисии до 2050 година.

Извор:www.rusreality.com