Родителите во паника:Синот проголтал, ни помалку ни повеќе, 40 гуми за џвакање-не е кобно, ама знае да направи проблеми

36

Родителите на едно момче ги фатило паника кога нивниот син, ни помалку ни повеќе, проголтал 40 гуми за џвакање од пакувањето. Шест часа подоцна, момчето почнало да чувствува грчеви во стомакот, дијареа и имало силни болки, пренесува научното списание „Science Direct“.

Според нивниот извештај, момчето итно било пренесено во болница.

Лекарскиот тим на Клиниката во Кливленд веднаш му го скенирал стомакот и карлицата. И имале што да видат. Видеото покажа дека парчиња гума за џвакање блокираат 25% од неговиот стомак и гастроинтестиналниот тракт. Лекарите морале да искористат метална цевка низ грлото на момчето за да ја извадат гума за џвакање од стомакот. Ова е секако редок случај, но поука за сите останати.

Постои заблуда дека гумата за џвакање останува во стомакот седум години. Сепак, како што забележуваат лекарите, гума за џвакање поминува низ дигестивниот систем и го напушта телото во рок од неколку дена. Исто така, гумата за џвакање обично се прави од синтетичка гума, што значи дека нема хранлива вредност.

„Ако сте проголтале гума за џвакање, тоа подоцна ќе излезе во столицата. А ако го правите тоа секој ден или неколку пати на ден, може да предизвика затнување во цревата. Блокадата нема да се исчисти сама по себе. Ако не се лекува , може да предизвика руптура на гастроинтестиналниот тракт“, објаснува диететичарот Бет Сервони. Патем, руптурата на гастроинтестиналниот тракт подразбира акутна руптура на слузницата на ниво на гастроезофагеалниот спој, што се јавува при тешко повраќање.