Репортажа на Њујорк тајмс: Бидете меѓу првите кои ќе ја посетат Македонија

Весникот „Њујорк тајмс“ во репортажата за Македонија пишува дека земјата, која што е исполнета со култури од древниот свет, традиционална кујна, недостапни села и со езера кои се едни од најстарите и најдлабоките во Европа, ги спојува традициите на древните империи, грчката, македонската, римската, византиската, отоманската, каде што се среќаваат Западот и Ориентот

90

Светот има новоименувана земја, што е добра вест за регионалните односи и за туристите кои во голем број доаѓаат да го посетат југоисточниот дел на Европа. Се наведува во репортажата на Њујорк тајмс со наслов „Бидете меѓу првите кои ќе ја посетата Македонија”.
Во февруари годинава поранешната југословенска Република Македонија официјално стана Република С. Македонија, откако беше решен долгогодишниот спор за името со Грција. За патниците, пишува весникот, крајот на спорот значи дека ќе добијат печати во нивните пасоши со новото име и нова причина да ја откријат оваа млада земја со древни корени, која се граничи со Грција, Бугарија, Србија, Косово и Албанија. Земјата, којашто е исполнета со култури од древниот свет, традиционална кујна, недостапни села и со езера кои се едни од најстарите и најдлабоките во Европа, ги спојува традициите на древните империи, грчката, македонската, римската, византиската, отоманската, каде што се среќаваат Западот и Ориентот.
– Сметам дека договорот ќе урне нашите филозофски граници. Го отстранува зборот „поранешна” од нашето име, со што ние веќе не сме дефинирани со нешто од минатото. Сега сме ослободени да бидеме присутни со многу појасна и позитивна визија за нашата иднина, изјави за весникот Александар Донев, поранешен директор на Агенцијата за промоција на туризам.
Нашите културни искуства низ вековите, меѓу кои, храната, виното и традициите, посочува Донев, никогаш не биле оспорувани.
Њујорк тајмс, меѓу останатото, ја пренесува оценката на вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, кој вели дека земјава веќе почнува полека да добива добар публицитет и оти тоа придонесува да се зголеми економскиот потенцијал на земјата.
– Несомнено, позитивниот нагорен тренд доаѓа во вистинско време за нацијата, токму пред туристичката сезона, која почнува во доцна пролет и трае до есен. Тајмингот е исто така поволен и за патниците кои сакаат да го откријат Балканот, кој се смета за една од највозбудливите дестинации на континентот која нуди и култура, но и авантура, пишува „Њујрок тајмс“.