Рекорден пад на турската лира по разрешување на шефот на централна банка

135

Турската лира достигна рекордно ниско ниво откако претседателот Реџеп Таип Ердоган нареди ново разрешување на службениците во Централната банка на земјата.

Ердоган отпушти двајца заменици гувернери, еден од нив, Угур Намик Ќучук, кој беше единствениот член на седумчлениот одбор на банката за монетарна политика што се спротивстави на намалувањето на каматната стапка што ги шокираше меѓународните инвеститори минатиот месец.

Ердоган, кој владее со Турција речиси две децении, доби невидена контрола над номинално независната централна банка во последните години, откако презеде чекори за консолидирање на сопствените овластувања. Претседателот, противник на високите каматни стапки, се судри со голем број гувернери додека се бореше да постави високи приоритети за раст по секоја цена – вклучително и нагло зголемување на инфлацијата. Од средината на 2019 година, турскиот претседател го отпушти шефот на централната банка трипати, како и бројни други службеници.

Лирата, која веќе беше под притисок поради силниот американски долар и загриженоста на инвеститорите за економската и надворешната политика на Турција, падна на рекордно ниско ниво од 9,19 во однос на доларот, загуба од еден процент тој ден. сега ослабена за околу 19 проценти оваа година.

Лирата беше под притисок минатата недела откако Ројтерс објави дека Ердоган ја загубил вербата во Кавчиоглу, кој беше назначен за гувернер на централната банка во март, иако минатиот месец ја намали референтната стапка на 18 проценти во време кога годишната инфлација достигна исто колку 19 проценти.

Многу странски инвеститори веќе ги повлекоа своите пари од Турција како одговор на, како што сметаат, неконвенционално и непредвидливо креирање политики.

Аналитичарите предвидуваат дека влијанието на падот на валутата ќе се почувствува главно на домашен терен во форма на повисоки трошоци за енергија во земја која увезува скоро цела нафта и гас што ги користи. Ова директно влијае на стимулирање на инфлацијата, што стана политичка тешкотија за претседателот Ердоган, со оглед на длабокото незадоволство на јавноста поради зголемените трошоци за храна и други основни добра.