Дома LIFE Резултати за пет минути – научници од Оксфорд развија брз тест за...

Резултати за пет минути – научници од Оксфорд развија брз тест за коронавирус

97

Научниците од британскиот универзитет Оксфорд развиле брз тест за ковид-19 кој може да идентификува коронавирус за само пет минути, велат експертите, додавајќи дека тој може да се користи за масовно тестирање на аеродромите и во компаниите.

Универзитетот се надева дека ќе започне со тестирање на почетокот на 2021 година, со одобрување шест месеци подоцна.

Тестот може да открие коронавирус и да го разликува од другите вируси со значителна сигурност, велат експертите.

„Нашата метода брзо открива недопрени делови од вирусот“, изјави професорот Ахил Капанидис од Одделот за физика, и додава дека тестот ќе биде „едноставен, исклучително брз и достапен“.

Брзите тестови на антитела се клучни за масовно тестирање и повторно отворање на економијата во време кога вирусот сè уште слободно циркулира. Оние што веќе се користат, се побрзи и поевтини, но помалку сигурни од постојните тестови за молекуларна PCR.

Siemens Healthineers вчера објави дека започнува нов тест за антитела во Европа, но предупреди дека производителите тешко можат да ја исполнат понудата.

Иако тестот од Оксфорд нема да биде достапен дури до следната година, ќе може да помогне во борбата против епидемијата на време, пред следната зима. Здравствените власти предупредија дека луѓето ќе мора да живеат со коронавирусот дури и кога ќе се најде вакцината.

„Претстојните зимски месеци ќе бидат предизвик затоа што не знаеме какви се ефектите на САРС-КоВ-2 во комбинација со други сезонски респираторни заболувања“, рече др. Никол Роб од Медицинскиот факултет Ворвик.

„Покажавме дека нашиот тест може со сигурност да разликува различни вируси во клиничките примероци, што е клучна работа во следната фаза на пандемијата“, додаде таа.