Растот на цените на производителите во Шведска некоординиран со растот на цените на енергијата

42

Растот на цените на производителите во Шведска се намали трет месец по ред во февруари на најниско ниво во последните 21 месец поради забавување на растот на цените на енергијата, покажаа податоците на Шведскиот завод за статистика објавени денеска.

Индексот на цените на производителите се искачи за 9,3 отсто на годишно ниво во февруари, побавно од растот од 11,8 отсто во јануари. Цените само на домашниот пазар се зголемија за 7,3 отсто.

Цените на стоките поврзани со енергија се зголемија со годишна стапка од 5,9 отсто во февруари, но далеку под порастот од 11,7 отсто пред еден месец. Цените на производите за широка потрошувачка се зголемија за 15,4 отсто, а на капиталните производи за 11,4 отсто.

Без производите поврзани со енергијата, инфлацијата на производните цени во февруари изнесува 11,2 отсто. Месечните цени на производителите се намалија за 1 отсто во февруари наспроти падот од 5,1 отсто забележан во претходниот месец.

Податоците исто така покажаа дека увозните цени се зголемија за 12,2 отсто на годишно ниво, а индексот на извозните цени беше повисок за 11,8 отсто.