Работниците во Германија сè во најдобра позиција во последните 30 години

93

Високо квалификувана работна сила, хармонични работни односи и ограничен раст на платите веќе долго време се основа на економскиот успех на Германија, пишува угледниот магазин Економист.

Просечните плати во Германија се зголемија за 5,5 проценти во вториот квартал во споредба со претходната година. Ова може делумно да биде предизвикано од намалувањето на платите за 4 проценти во истиот период во 2020 година, кога се случи економскиот шок од пандемијата.

Сепак, работниците се во најдобра позиција во последните 30 години денес, вели Габриел Фелбермајр од Институтот за светска економија во Кил, во рамките на истражувачкиот центар.

Карстен Бржески од ИНГ банка посочува дека газдите особено бараат стручен кадар, и дека автоматизацијата и миграцијата не можат да го надоместат недостатокот на работна сила. Синдикатите не се срамат да ја користат својата зголемена моќ.

„Веднаш бараме зголемување на платата за 4,5 проценти за работниците во индустријата, плус дополнителни средства за предвремено пензионирање“, рече Фредерик Стриглер од Иг Метал, најголемиот германски синдикат.

Шефовите на одредени индустрии ќе понудат зголемување од само 1,2 проценти следната година, и 1,3 проценти една година подоцна. Тоа не е доволно, вели Стриглер, бидејќи на работниците нема да им ја надоместа инфлацијата.

Потрошувачките цени се зголемија за 4,1 проценти во септември, највисока стапка во последните 28 години (иако растот делумно беше предизвикан од еднократни фактори, како што е привремено намалување на данокот на додадена вредност во 2020 година).

Во минатото, синдикатите претпочитаа да ги задржат работните места отколку да обезбедат зголемување на платата, па затоа се склони да постигнат договор со газдите кои не можат да си дозволат повисоки плати.

Шеснаесет германски покраини преговараат со синдикатите за повисока плата за повеќе од 2,3 милиони работници во јавниот сектор. Синдикатите бараат зголемување на платата од 5 проценти, со зголемување од најмалку 150 евра месечно за најниско платените и 300 евра за здравствените работници.

Просечното зголемување на платата од 5 проценти следната година изгледа „реално“, рече Фелбермајр. Платите во индустриите кои се потпираат на квалификувани работници може да се зголемат уште повеќе.

Сепак, зголемувањето нема дополнително да ја стимулира инфлацијата, барем не на краток рок. И покрај зголемувањето на платите оваа година, вистинските приходи остануваат под нивото пред пандемијата. Повеќето компании во повеќето индустрии можат да си дозволат разумно зголемување на платата, бидејќи државата сноси голем дел од трошоците предизвикани од пандемијата.

Сепак, недостатокот на работна сила може повторно да се почувствува како што старее населението, бидејќи понудата на работна сила ќе се намали по 2023 година.