Психолозите откриваат: Еве зошто сме „слепи“ кога сме вљубени

88

Велат дека љубовта на прв поглед не е најидеална, но не е добро упорно да барате недостатоци кај некого на првиот состанок. Дека љубовта на прв поглед навистина не е совршена, неодамна беше утврдено од тим психолози во делото „Слепи на прв поглед“ предводено од психологот Кер Газард.

Имено, тие ги анализираа првите состаноци и впечатокот што луѓето го стекнуваат еден за друг.

Кога некое лице почнува да посветува многу внимание на деталите и да ги анализира карактеристиките на личноста што седи спроти него, шансите за продлабочување на врската се намалуваат. Како што објаснуваат експертите, колку повеќе се среќаваме со некого, толку помалку стануваме атрактивни, бидејќи се откриваат повеќе грешки и недостатоци.

Спротивно на тоа, колку помалку знаеме за некого, толку повеќе нѐ привлекува и буди во нас желба повторно да се сретнеме.

Тимот објасни дека треба да се остане романтично објективен, односно да не се падне на нечија приказна премногу брзо, туку и да се направат лоши заклучоци за некого на почетокот, пренесува „Psychology Today“.

Првиот „состанок“ треба да биде опуштен. Ако забележите некои големи „црвени аларми“, секако дека нема да дадете шанса повторно да се сретнете, но имајте на ум дека некои луѓе, од непријатност и несигурност, знаат да молчат или да кажат нешто сосема непромислено.