Не само во домот на Бајден: Пронајдени десетина доверливи документи во куќата на поранешниот потпретседател на САД

510

Адвокат на поранешниот американски потпретседател Мајк Пенс, открил десетина доверливи документи во домот на Пенс во Индијана минатата недела. Адвокатот ги предал доверливите документи на ФБИ, а ФБИ и Одделението за национална безбедност на Министерството за правда покренале преглед на документите и истрага за да се утврди како документите на прво место завршиле во домот на Пенс.

Пенс претходно во неколку наврати ги негираше наводите дека поседува доверливи документи. Сè уште не е јасно на што се однесуваат овие документи и кое е нивното ниво на чувствителност. Пенс наводно побарал од својот адвокат да ја претресе неговата куќа како мерка на претпазливост, па минатата недела адвокатот почнал да поминува низ четири кутии складирани внатре и пронашол мал број доверливи документи.

ФБИ веднаш ги побара документите

Адвокатот на Пенс веднаш го известил Националниот архив, а Архивот потоа го известил Министерството за правда. Адвокатот на Пенс потврди дека таа вечер ФБИ побарало веднаш да се повлечат доверливите документи, а Пенс не се спротивставил. Агентите од теренската канцеларија на ФБИ во Индијанаполис ги подигнале документите од домот на Пенс.

Вчера, правниот тим на Пенс ги одлета кутиите назад во Вашингтон и ги предаде во Националната архива за да може остатокот од материјалот да се прегледа таму за усогласеност со Законот за претседателски документи. Претставникот на Пенс, Грег Џејкоб, испратил писмо до Архивот во кое тврди дека „мал број доверливи документи“ ненамерно биле кутии и пренесени во домот на поранешниот потпретседател.

„Пенс ја разбира важноста од заштитата на доверливите документи“

„Потпретседателот Пенс не беше свесен за постоењето на чувствителни или доверливи документи во неговата лична резиденција. „Потпретседателот Пенс ја разбира големата важност за заштита на чувствителните и доверливи информации и е подготвен и подготвен целосно да соработува со Националниот архив и да одговори на прашањата“, напиша Џејкоб.

Неименувани извори изјавија за Си-Ен-Ен дека доверливиот материјал бил складиран во кутии кои прво отишле во привремениот дом на Пенс во Вирџинија пред да бидат преместени во Индијана. Откако биле откриени доверливите документи, кутиите во кои се наоѓале биле складирани во сеф кој се наоѓал во куќата.