Русија се подготвува да испрати човек на Месечината

118
Русија започна со подготовки за испраќање човек на Месечината, веќе се издвоени средства за овој проект, се вели во документот објавен од „Роскосмос“.
„Роскосмос“ објави тендер за проучување на проблематични прашања во врска со организацијата на летови со луѓе до Месечината, на крајот од кој треба да се направи листа на барања што вселенската технологија треба да ги исполни за организација на такви мисии.
„Цели на истражувањето: да се дадат предлози, препораки, барања за ветувачки технологии, за елементи на ракетна и вселенска технологија, што обезбедува сигурна реализација на летови со луѓе до Месечината, работа на космонаути на орбитата на Месечината и површината на Месечината, земајќи ги предвид треба да се решат медицинско-биолошките проблеми “, се наведува во документот.
Вкупната вредност на договорот е 1,7 милијарди рубли (20 милиони евра). Официјалните документи на „Роскосмос“ укажуваат дека првите летови до Месечината ќе бидат изведени со ракетата „Ангара“ со употреба на мал транспортен брод.
 Договорот, исто така, предвидува развој на нов костум за работа на Месечината и изработка на неговиот експериментален модел, средства за заштита на здравјето на астронаутите, вклучително и нови комплети за прва помош, ровери за Месечината, „лунмобили“, вселенски бродови за испорака на товар до Месечина.
Исто така, се планира изградба на супер тешка ракета, транспортно летало со екипаж и брод за слетување и полетување од Месечината. Договорот ќе се реализира во делови. Првите резултати треба да бидат претставени на крајот на 2022 година. Целата програма треба да се подготви до средината на ноември 2025 година.