Продемократски медиумски тајкун осуден на речиси шест години затвор во Хонг Конг

24

Судот во Хонг Конг го осуди продемократскиот медиумски тајкун Џими Лаи на пет години и девет месеци затвор по две обвиненија за измама со изнајмување.

Критичарите на властите во Хонг Конг велат дека случаите против продемократските активисти се водат со цел да се потисне нивниот глас.

Претходно, Џими Лаи (74) беше уапсен за време на рација по антикинеските протести во 2019 година и, според Законот за национална безбедност наметната од Пекинг, беше казнет со два милиони долари од Хонг Конг (257.000 американски долари).

Тој е основач на сега затворениот продемократски весник Epl.

Во октомври Лај беше прогласен за виновен за измама затоа што од 2016 до 2020 година дал под закуп дел од деловниот простор на фирма, која исто така е негова.

Втората точка од обвинението се однесува на наводно прекршување на договорот за закуп од 1998 до 2015 година бидејќи дозволил истата фирма да ги користи деловните простории на неговиот медиум.