Причината за несреќата во Земун официјално е непозната, девојчето не е во животна опасност

492

Автобус на ГСП, кој сообраќал на линија 45, удрил во детско игралиште лоцирано на улицата Краишка во Земун. Градоначалникот Зоран Радојичиќ вели дека се повредени четири деца и двајца возрасни.

Неколку секунди пред автобусот да ја пробие оградата и да удри во автомобилите, момчето кое било во близина го избегнало ударот.

Набргу по несреќата, работниците од ГСП го однеле автобусот. Детското игралиште беше речиси уништено.

Градоначалникот на Белград, Зоран Радојичиќ, вели дека двегодишно девојче е задржано во Тиршова поради повреди.

„Таа не се наоѓа во животна опасност. За среќа, таа е свесна, но бидејќи има скршеница на ногата и повреда на главата, подобро е да биде на одделот за интензивна нега. Пред тоа, трите деца кои беа повредени беа прегледани во Тиршова и беа пуштени на домашно лекување, со совет дека доколку дојде до влошување, треба да се вратат.

„Двајца возрасни се во Земунската болница – тие се уште се дијагностицираат, но не се опасни по живот и најверојатно ќе одат на домашно лекување“, рече Радојичиќ.

Која е причината за несреќата – се уште не е официјално познато, а медиумите шпекулираат дека тоа би можело да биде т.н ибертура, неконтролирано забрзување на автобусите, што веќе беше причина за неколку инциденти во главниот град.