Претседателот на Боцвана и се заканува на Германија: „Ќе ви испратиме 20.000 слонови“

1028
Фото:пекселс

Претседателот на Боцвана, Мокветси Масиси се закани дека ќе испрати 20.000 слонови во Германија. Во моментов двете земји се расправаат околу увозот на ловечки трофеи.

„Не се шегувам“, изјави тој во вторникот за германскиот таблоид БИЛД.

Масиси ја нападна германската федерална влада, а особено Министерството за животна средина, предводено од министерот за зелени, Штефи Лемке, за нејзините напори да го забрани увозот на ловечки трофеи и покрај пренаселеноста на слонови во Боцвана, пренесува Politico.

„Многу е лесно да се седи во Берлин и да се има мислење за нашата ситуација во Боцвана. Ние ја плаќаме цената додека ги штитиме овие животни за светот“, рече тој.

Боцвана, која има околу 130.000 слонови, според претседателот, веќе испратила 8.000 во Ангола.

„Ние би сакале да упатиме таква понуда и до Сојузна Република Германија. Нема да прифатиме не за одговор“, најави Масиси.

„Сакаме нашите слонови да шетаат слободно. Германското време е лошо за нив. Ако толку многу ви се допаѓаат, прифатете го овој подарок од нас“, додаде тој.

Официјални лица во јужноафриканската земја веќе протестираа против потенцијалната британска забрана за увоз на трофеи за ловците кои одат на сафари, предупредувајќи во март дека ќе испратат 10.000 слонови во лондонскиот Хајд парк.

Групата за права на животните ПЕТА ги поддржува плановите на Лемке да го ограничи и на крајот да го забрани увозот, нарекувајќи го ловот на трофеи „хоби на богатите, заморени луѓе кои имаат повеќе пари отколку морал“.

„Ужасните суми потрошени за лов од страна на аматерски ловци не завршуваат кај сиромашното население или кај администрацијата на националниот парк, туку речиси исклучиво во џебовите на туроператорите и сопствениците на фарми за дивеч“, изјави за Политико портпаролот на ПЕТА.

Боцвана треба целосно да го забрани ловот на трофеи и наместо тоа да се потпира на фототуризмот за да генерира приходи, додаде портпаролот, истакнувајќи дека живите животни ќе направат повеќе за имиџот на земјата.

Претседателот на Боцвана изјави дека ситуацијата со слоновите во нивната земја не е воопшто лесна. Слоновите ги газеа луѓето до смрт, посевите беа уништени, а селата беа опустошени.

Тој, исто така, го повика министерот да изврши инспекција за заштита на дивиот свет во Боцвана. Неговата земја заработува повеќе „од која било друга земја во светот“, нагласи тој, додавајќи дека забраната за увоз на трофеи ќе ја влоши сиромаштијата.

Германското здружение за благосостојба на животните ги нарече плановите на владата „одамна задоцнети“ и го сподели извештајот за 2022 година со Политико, во кој се тврди дека таквите ловови всушност ги влошуваат постојните нееднаквости во општеството наместо да ги намалат.