Преполовен бројот на склучени бракови годинава

36

Оваа година, според Управата за водење на матични книги, бројот на бракови е 7.000, што е за околу 4.500 помалку од минатата година.

Исто така, беа воспоставени протоколи за склучување брак за време на пандемијата. Присуството на гости беше сведено на минимум со почитување на заштитните мерки, како што се држење на растојание, носење маски и дезинфекција.

„Матичарот, партнерите и нивните двајца сведоци можат да учествуваат во регистрацијата. Присутните треба да носат маски и ракавици и да држат растојание од два метра со службеникот. Истото важи и за салите и под отворено небо, додека кога се на отворено, пет или шест лица со маски можат да бидат на растојание. Церемонијата е скратена на 10 минути “, потенцираат од Матичната управа.