Препознавате ли кој е кој? Лицата што ги создаде вештачката интелигенција повеќе личат на луѓе од вистински луѓе/ФОТО

1035

Вештачката интелигенција (АИ) сега е толку софистицирана што не можеме да разликуваме лажни лица на фотографии од вистински луѓе, предупредува новата студија од Австралискиот национален универзитет (ANU) во Канбера објавена во списанието Psychological Science.

Во експериментите со американските граѓани, повеќе луѓе мислеа дека лицата генерирани од вештачката интелигенција се човечки за разлика од лицата на вистински луѓе.

Експертите се загрижени дека „хиперреалистичните“ слики би можеле да поттикнат дезинформации и кражба на идентитет на интернет преку создавање профили на луѓе кои изгледаат автентично, пишува Дејли Мејл.

Во студијата, истражувачите споредија сто лица со вештачка интелигенција со сто човечки лица.

Новото истражување беше предводено од д-р Ејми Дејвел, когнитивен и клинички психолог од Австралискиот национален универзитет (АНУ) во Канбера.

Тие имитираат човечки идеали

Според авторите, вештачката интелигенција ги залажува луѓето да мислат дека се вистински затоа што имитираат типични човечки идеали за тоа како изгледаме.

– Излегува дека сè уште има физички разлики меѓу вештачката интелигенција и човечките лица, но луѓето имаат тенденција погрешно да ги толкуваат – изјави д-р Дејвел.

Како што додаде таа, лицата на белите луѓе создадени со технологијата на вештачка интелигенција имаат тенденција да бидат посовршени, пропорционални и луѓето тоа погрешно го сфаќаат како знак дека се работи за вистински човек.

– Технологијата на вештачката интелигенција напредува толку брзо што веројатно наскоро ќе исчезнат разликите помеѓу создаденото и вистинското човечко лице – се посочува во оваа студија.

Уверени во нивната (погрешна) проценка
За целите на студијата, д-р Дејвел и неговите колеги регрутирале 124 жители на САД, од кои сите биле бели и на возраст меѓу 18 и 50 години.

Им беа прикажани 100 вистински лица и 100 лица со вештачка интелигенција кои беа генерирани со помош на StileGAN2, алатка за вештачка интелигенција создадена од американската компанија Nvidia.

Откако одлучија дали лицето е направено со вештачка интелигенција или е човечко суштество, учесниците ја оценија својата увереност во секое испитување со од 0 (воопшто) до 100 (целосно).

Четири од пет лица за кои учесниците најчесто ги оценувале како луѓе, всушност биле лица на вештачка интелигенција. Во меѓувреме, четири од петте лица најчесто оценети како вештачка интелигенција всушност биле луѓе.

Како што наведуваат, загрижувачки е тоа што луѓето кои мислеле дека лицата со вештачка интелигенција се реални, најчесто биле најсигурни дека нивните проценки се точни.

– Ова значи дека луѓето кои се измамени дека лицата создадени со помош на вештачка интелигенција се вистински луѓе, не знаат дека воопшто се измамени – изјави коавторката Елизабет Милер од АНУ, а пренесува Дејли Мејл.

Иронија
Најголемата иронија, според експертите, е тоа што работата за прецизно одредување на разликата помеѓу лицата со вештачка интелигенција и вистинските лица најверојатно ќе падне на машина.

– Со оглед на тоа дека луѓето повеќе не можат да разликуваат лица со вештачка интелигенција од реалните, на општеството му се потребни алатки кои можат точно да ги идентификуваат измамниците со вештачка интелигенција – изјави д-р Дејвел.

Таа верува дека едукацијата на луѓето за перципираниот реализам на лицата со вештачка интелигенција може да и помогне на јавноста да биде соодветно скептична кон сликите што ги гледа на интернет.

ВИ е расистичка?
Авторите се загрижени за расната пристрасност, бидејќи алгоритмите за вештачка интелигенција се несразмерно обучени на бели лица, што ги прави пореални.

– Лицата на Кавкајците кои се создадени со помош на вештачка интелигенција почесто се оценуваат како човечки во споредба со фотографиите на вистински луѓе. Тоа не е случај со другите раси – велат авторите.

Претставите на црните лица со вештачка интелигенција може да бидат понеточни, што би значело дека тие полесно се „откриваат“ во споредба со фотографиите на вистински црнци.

– Ако белите лица со вештачка интелигенција постојано се перципираат како пореални, оваа технологија би можела да има сериозни импликации за обоените луѓе со тоа што на крајот ќе ги зајакне расните предрасуди на интернет – смета д-р Дејвел.

Ова, додава, веќе се забележува.

– Кога се користи за создавање лица на обоени луѓе, вештачката интелигенција ја менува нивната кожа и бојата на очите во бојата на белите луѓе – заклучува тој.

Точни одговори:

Жена со вештачка интелигенција
Вистински маж
Вистински маж
Жена со вештачка интелигенција
ВИ машко
Вистински маж
ВИ машко
ВИ машко
Вистинска жена
Вистински маж