Прекини на струја во илјадници домови во Молдавија

17

Околу 2.000 луѓе денеска останаа без струја во Молдавија, поради неповолните временски услови и дефекти, соопшти главниот снабдувач со електрична енергија во земјата, Премиер Енерџи Дистрибуција.

Во соопштението објавено на својата веб-страница, компанијата наведува дека успеала да врати 8.000 потрошувачи на интернет.

Вицепремиерот на Молдавија, Андреј Спину, претходно изјави дека многу населени места во Молдавија останале без струја и тоа го поврза со руското гранатирање на украинските инфраструктурни објекти, пренесува РИА Новости.

Проблеми со мобилните комуникации и интернетот имаше низ државата.

Во повеќето населени места беше можно да се врати снабдувањето со електрична енергија само три и пол часа по настанувањето на дефектот, а истата вечер беа обновени повеќе од 90 отсто од потрошувачите, пренесе руската новинска агенција.