Прво бебе на светот кое доби терапија на основа на медицински канабис

230

Бебе од Британија стана првото бебе на светот кое ќе биде лекувано со терапија на база на канабис во спречувањето на напади кај новороденче кои можат да доведат до оштетување на мозокот.

Оскар Пароди е роден со неонатална хипоксично-исхемиска енцефалопатија, што претставува недостиг на протокот на кислородот или крвта од плацентата до детето.

Бебето кое сега има 11 недели, прими третман за ладење во Универзитетската болница во Норвич, што е стандарден третман за деца родени со ова нарушување, ама неговата мајка се согласила лекарите да му дадат и доза лек на база на канабис.

Тоа е првпат лекот да се користи за обид за спречување на напади кај бебе со оваа состојба, а веќе се користи за помош во лечење на бебиња со ретки облици на епилепсија.

Истражувачите од студијата се надеваат дека лекот еден ден ќе се користи рутински во неонаталната нега за помош на бебињата кои се во ризик од напад и повреди на мозокот, пренесува Њузвик.

Лекарите во првите 120 часа ги мереле електричните сигнали во мозокот на бебето, како и физичките и невролошките крвни испитувања.

Професорот Пол Кларк, консултант неонатолог во болницата, изјави:

„На одделението има многу возбуда и многу сме горди. Ова е прв пат лекот кој се добива на база на канабис интравенски да се тестира на човечки бебиња“.

За првата фаза од испитувањето, која вклучува единици во Велика Британија и Европа, ќе биде потребна една година, а развојот на бебето ќе се проверува 30 дена, шест месеци и 12 месеци по празнењето.

Извор:www.itv.com