Зрело овошје и зеленчук и добар рецепт не се единствените предуслови за подготовка на вкусна и трајна зима, исклучително е важно правилно да се стерилизира теглата. А има неколку сигурни начини.

Стерилизација на тегли може да се направи едноставно со вриење во топла вода 10 до 15 минути непосредно пред да се наполни. На овој начин, сите бактерии што можат да предизвикаат расипување се уништуваат.

Иако одамна е познат како еден од најдобрите методи за стерилизација на тегли во рерната, потребно е малку повеќе време. Ставете ги измиените тегли во рерната ставајќи ги на хартија во двоен слој во рерната и наредете ги теглите на полиците за да не се допираат.Потоа наместете на 130 С и оставете 20 минути. Користете ракавица за да ги земете теглите и ставете ги на подлога отпорна на топлина за да се изладат.

Ако сакате лесна и брза стерилизација на тегли, предлагаме да ја ставите во микробранова печка. Треба да ги преземете следниве чекори по што вашите тегли ќе бидат подготвени за употреба:Прво исчистете ја и измијте ја теглата, а потоа ставете ја во микробранова печка на „најсилното“ 30 до 45 секунди. Потоа ставете ги наопаку на парче кујнска хартија за да се исушат.  Метални капаци на овој начин не се стерилизираат.

Стерилизирањето тегли во машина за миење садови е веројатно најлесниот метод. Проверете дали машината е празна и чиста. Ставете ги теглите и капаците во машината со циклусот на перење. Извадете ги теглите и ставете ги на чисто за да се исушат.