По 80 години пронајдена е урната американска подморница од Втората светска војна

312
Фото.Тим Тејлор и Проект изгубени 52/Американска морнарица

Остатоците од подморницата на американската морнарица, која ги потопи повеќето јапонски воени бродови за време на Втората светска војна, е пронајдена во Јужното Кинеско Море, околу 80 години откако беше потоната од непријателските сили.

ССС Хардер е пронајдена на 3.000 стапки (914 метри) под вода во близина на северниот филипински остров Лузон, пишува Би-Би-Си.

„Хардер“ беше потопена во акција на 29 август 1944 година, заедно со екипаж од 79 лица.

Во една од неговите последни патроли за време на војната, тој потопи три јапонски разурнувачи и сериозно оштети два во текот на четири дена.

Ова ги принуди Јапонците да ги променат своите борбени планови и да ги одложат нивните носачи, што придонесе за нивниот пораз.

„Не смееме да заборавиме дека победата има цена, како и слободата“, рече Семјуел Џеј Кокс, пензиониран американски адмирал кој е на чело на NHHC.

Филипините беа едно од главните пацифички боишта во Втората светска војна, бидејќи САД се бореа да ја вратат својата поранешна колонија од јапонската империјална армија. Водите во и околу архипелагот служеле како место за одмор на познатите борбени бродови од Втората светска војна.

Хардер, која пловелa под мотото „Hit ‘Em Harder“, е пронајдена како дел од проектот Lost 52, чија цел е да се пронајдат 52 американски подморници изгубени за време на Втората светска војна. Американската морнарица соопшти дека била пронајдена релативно недопрена.

Подморницата и нејзиниот екипаж подоцна ја добија наградата Претседателска единица Цитација за нивната служба за време на војната, а капетанот, командантот Сем Дили, постхумно беше награден со највисокото американско воено одликување, Медал на честа.