По ураганот Иан болниците на Флорида евакуираат стотици пациенти

310

Стотици болнички пациенти се евакуирани денес од објекти низ регионот Форт Мајерс на југозападот на Флорида, откако ураганот Иан го прекина снабдувањето со вода.

Мери Мејхју, претседателката на Здружението на болници на Флорида изјави дека повеќе од 1.200 пациенти се евакирани, пренесува АП.

„Во текот на напорите да се спасат поединци на кои исто така ќе им биде потребна медицинска нега и да се идентификуваат болничите кревети достапни во регионот или на друго место“, пренесува АП.

Ураганот Иан ја погодни болницата НСА Флорида во Порт Шарлот, ја поплави нејзината брза помош на пониското ниво, додека жестпк ветер однесе два покрива од четвритот кат каде што се наоѓа одделот за интензивна нега, изјави лекар што работи таму.