Потер, Хари Потер од Хемпшир: Речиси цел живот мора да ги убедува луѓето дека е истоименик со фикцискиот јунак

34
„Хари Потер од Хемпшир“ цел живот мора да ги убедува луѓето дека неговото име е исто како и момчето волшебник од романот Џоан Кејтлинг Ролинг.
Менаџерот за продажба од Хемпшир, Хари Потер, кој го носи истото име како и херојот на романот на Џоан Кејтлин Ролинг, одлучи да го продаде својот примерок од книгата „Хари Потер и каменот на волшебникот“  откако открил дека неговото издание е едно од ретките чии вредноста се проценува на 30.000 фунти.
Се започна во 1997 година, кога неговиот татко, шокиран од случајноста на името на неговиот син и насловот на книгата, купи примерок за неговиот тогаш осумгодишен син.
Денес 33-годишник, тој морал да го помине целиот свој  живот убедувајќи ги луѓето дека неговото име е исто како и најпознатиот волшебник во светот:
„Луѓето едноставно не веруваат дека моето име е тоа. Како момче, играв фудбал, а судијата ми се закани со црвен картон затоа што реков дека се викам Хари Потер “.
Хари вели дека неговата сопруга не верувала во неговото име кога ја сретнал на одмор во Грција.
Неговата сестра Кејти Сеин точно се сеќава кога тој сега редок примерок стигна до нивната куќа.
„Нашиот татко го слушна Тери Вон како го споменува Хари Потер на Радио 2, но тоа не беше за неговиот син, туку за книгата. Мислеше дека е фасцинантно и отиде директно во книжарницата во Ватерловил и ни купи примерок од книгата “, вели Кејти.
Хари Потер и неговата сестра сакаат да ја однесат пепелта на нивниот покоен татко во Африка, па решија да ја продадат книгата за да ги соберат потребните пари.
Во аукциската куќа „Хансонс“, во октомври минатата година, првото издание на „Хари Потер и каменот на волшебникот“ беше продадено за 75.000 фунти.
Оваа книга ќе биде во продажба од 7 октомври, по референтна цена од 20.000 до 30.000 фунти.