Последните примероци од водата разочарувачки: Реката Сена во Париз сè уште е премногу загадена за ОИ

106

Засега, примероците од водата во Сена не ги исполнуваат стандардите за Летните олимписки игри, кои ќе се одржат во Париз од 26 јули до 11 август, изјави регионалниот префект Марк Гијом, но додаде дека се уште е убеден дека олимписките натпревари во вода ќе биде можно.

Тој изјави дека според примероците на вода од 16 јуни – месец и половина пред Олимписките игри (ОИ), Сена била премногу загадена според критериумите утврдени за натпревари во вода.

Властите во Париз и поширокото подрачје соопштија дека зголемувањето на нивото на водата поради дождливото време, при што материјалот од бреговите стигнува до реката, придонел за зголемување на концентрацијата на загадувањето, особено на бактеријата ешерихија коли во вода.

„Квалитетот на водата е деградиран поради неповолниот хидролошки и метеоролошки контекст – дожд, голем проток, малку сонце, температури неусогласени со сезонските стандарди“, велат надлежните, додавајќи дека високиот проток на надојдената река поради дождот не ја подобрува состојбата. квалитетот на водата.

Сена е „ѕвездата“ на ОИ бидејќи до неа ќе се одржи свеченото отворање, а потоа таму ќе се одржи натпреварот.

Градоначалничката на Париз Ан Идалго неодамна изјави дека од 15 јули ќе се капе во Сена.