Поротата на Менхетен пресуди: Компаниите на Трамп осудени по сите точки од обвинението

716

Поротата на Менхетен прогласи за виновни две компании од организацијата Трамп по повеќе точки од обвинението за даночна измама и фалсификување деловни книги.

Судот го поврза фалсификувањето со 15-годишна шема за измама на даночните власти со непријавување и плаќање даноци за надоместокот на највисоките раководители.

„Корпорацијата Трамп“ и „Trump Payroll Corp“ беа прогласени за виновни по сите обвиненија.

Доналд Трамп и неговото семејство не се обвинети во случајот, но обвинителите постојано го споменуваа поранешниот претседател за време на судењето за неговата поврзаност со бенефиции дадени на одредени директори, вклучувајќи станови финансирани од компанијата, закуп на автомобили и лични трошоци.

Одлуката доаѓа во момент кога Трамп е под лупа од страна на федералните и државните обвинители поради неговото ракување со доверливи документи, напорите да ги поништи резултатите од изборите во 2020 година и точноста на деловните записи и финансиските извештаи на неговите организации. Тој, исто така, се соочува со граѓанска тужба од 250 милиони долари од државниот обвинител на Њујорк, во која се тврди дека тој и неговите возрасни деца биле вмешани во децениска измама. Главниот обвинител бара трајно да им забрани да служат како службеник или директор на компанија во државата Њујорк, меѓу другите казни.

„Ова е случај за алчност и измама“, рече окружниот обвинител на Менхетен, Алвин Брег.

„Trump Corporation“ и „Trump Payroll Corporation“ се извлекоа со шема која им обезбедуваше на врвните директори раскошни поволности и компензација, додека намерно ги прикриваше придобивките од IRS за да избегнат плаќање даноци. Денешната пресуда ги бара овие компании на Трамп одговорни за нивната долгогодишна криминална шема, рече Брег.