Трансродовата личност Алана Меклафлин дебитираше со победа во ММА спортот.

Алана, која некогаш беше маж и припадник на специјалните сили на САД, во петокот ја победи Селин Провост предавајќи се во втората рунда.

Триесет и осумгодишната шест години била припадник на специјална единица на Армијата на САД (од 2004 до 2010 година), а по напуштањето на војската, одлучила да го промени полот. Пред пет години ја комплетирала постапката за промена на полот. Потоа, одлучила да се натпреварува во ММА, каде што дебитираше во петокот и ја победи Провост.

Меклафлин тврди дека само сака да остане во чекор со Фалон Фокс, првото трансродово лице што се бореше во ММА организацијата во 2012 година.

  • Ги следам нејзините стапки. Се надевам дека ќе бидам пример за другите. Ако сакаме да видиме повеќе трансродови спортисти треба да работиме повеќе на тоа. Време е трансродовите луѓе да бидат прифатени во светот на спортот, истакна Меклафлин.

Сепак, многумина ја сметаат Алана за измамничка. Се смета дека има предност пред жените и не треба да се бори против нив.

На овие коментари, 38-годишната борачка тврди дека е хомофобична и не гледа ништо лошо во тоа што е во рингот против девојките, иако живееше како маж 33 години.