Поради Ковид-19: Еден и пол милион деца останале без родител или старател

49

Околу 1,5 милион деца во светот изгубија барем еден родител или друг старател во пандемијата „ковида-19“ од март 2020 година до април годинава, покажува новата студија.

Група истражувачи предводени од Сет Флексман од Империјал колеџ во Лондон дојдоа до таа бројка со создавање математички модели со употреба на податоци за раѓања и смртни случаи на коронавируси.

Бидејќи податоците не се целосни за сите места, тој број може да биде само проценка, а веројатно е и поголем, напишаа научниците.

Бројот на деца кои изгубиле еден или двајцата родители поради пандемија е особено голем во споредба со населението во Јужна Африка, Мексико, Бразил и Колумбија.

Вкупно, бројот на деца кои ги загубија своите татковци е пет пати поголем од бројот на деца кои ги загубија своите мајки. Студијата е објавена во медицинското списание „Лансет“.