Поетски читања и филмови на „Скопскиот поетски фестивал“ што ќе се одржи од 29 август до 1 септември

27

Второто издание на „Скопскиот поетски фестивал“ ќе се одржува од 29 август до 1 септември годинава, на две локации: во Младинскиот културен центар ‒ Скопје и во кафе-книжарницата „Буква“. На поетските читања ќе учествуваат дваесетина поети од земјава и од странство, ќе настапат неколкумина музичари, ќе се одржи работилница за креативно пишување поезија за млади, ќе биде отворена ликовна изложба, а премиерно ќе бидат прикажани и неколку поетски филма, специјално изработени за фестивалот.

Неофицијално, програмата ќе започне со „Отскочна даска“ ‒ настан за млади поети и поетеси од 16 до 25-годишна возраст. Читањето ќе се одржи во понеделник, на 29 август, со почеток во 20 часот, во кафе-книжарницата „Буква“ во Скопје, на кое ќе настапат десетина млади поети и поетеси, а потем, самите учесници со гласање ќе одберат кој од нив ќе чита и на отворањето на фестивалот во официјалната програма.

Тој ден ќе биде отворена и ликовната изложба на колажи за Скопје од Валентина Бакти (Србија) ‒ „Сум страдал, ама убаво ми било“, која посетителите ќе можат да ја видат во „Буква“ за времетраењето на фестивалот.

Официјалното отворање на фестивалот ќе се одржи во вторник, на 30 август, со почеток во 20 часот, во Младинскиот културен центар ‒ Скопје, со настанот „Во друштво на мртвите поети: како битник ‒ џез и поезија“. Станува збор за тематско поетско читање посветено на битничката генерација поети, на кое авторите, во придружба на џез-музичарите Шамба и Сол, ќе читаат своја поезија на начин на кој тоа го правеле битниците. Ќе настапат: Андреј ал Асади, Јовица Ивановски, Делвина Крлуку, Мариета Дукиќ, Д. А. Лори, Митко Апостолов, Васко Марковски, Радмила Петровиќ од Србија, Сергеј Тимофеев од Латвија и избраниот млад поет/поетеса на настанот „Отскочна даска“.

Во среда, на 31 август, исто така со почеток во 20 часот, во МКЦ‒ Скопје, ќе се одржи и Интернационалната поетска вечер, на која ќе настапат Влада Урошевиќ, Владимир Мартиновски, Радмила Петровиќ од Србија и Сергеј Тимофеев од Латвија, а вечерта ќе заврши со кус поетско-музички перформанс на Пијан Славеј.

Фестивалот ќе заврши во четврток, на 1 септември, во кафе-книжарницата „Буква“, а програмата тој ден ќе започне во 18 часот со работилница за креативно пишување поезија за млади, на која ќе говорат дел од поетите што учествуваат на читањата, на тема „Урбана поезија“.

Таа вечер, во 21 часот, програмата ќе продолжи со настанот „Стиховно мапирање на Скопје“ ‒ видеопроекција на 12 поетски филма инспирирани од песни за Скопје. Филмовите се снимени од Сандра Ѓоргиева, Марија Шаклева, Валентина Бакти (Србија) и од Диме Данов, врз основа на песни од поетите: Блаже Конески, Анте Поповски, Радован Павловски, Владимир Мартиновски, Васко Марковски, Исток Улчар, Биљана Стојановска, Ана Голејшка-Џикова, Јулијана Величковска, Ивана Јовановска, Ѓоко Здравески и Андреј ал Асади.

Фестивалот е поддржан од Град Скопје.