Подарок во чест на фараонот:Повеќе од 2.000 мумифицирани глави на овни откриени во храмот на Рамзес Втори во Египет

62

Повеќе од 2.000 мумифицирани глави на овни од периодот на Птоломеј се откриени во храмот на Рамзес Втори во античкиот град Абидос во јужен Египет, соопшти египетското Министерство за антиквитети и туризам.

На локација позната по своите храмови и некрополи, тим на американски археолози од Универзитетот во Њујорк ексхумирале и мумии, овци, кучиња, кози, крави, газели и мунгисти, се наведува во соопштението, а пренесува Ројтерс.

Овие откритија ќе овозможат да се дознае повеќе за храмот на Рамзес Втори и активностите што се одвивале таму помеѓу изградбата на храмот за време на Шестата династија на Старото Кралство, помеѓу 2374 и 2140 година п.н.е., и периодот Лагид или Птоломеј, од 323 до 30 п.н.е.

Главите на Овен биле понудени како подарок, што укажува на „култот на Рамзес Втори кој се славел 1.000 години по неговата смрт“, велат научниците.

Покрај остатоците од мумифицирани животни, тимот на научници открил и остатоци од палата со ѕидови дебели околу пет метри од Шестата династија, како и неколку статуи, папируси, остатоци од дрвја, кожна облека и чевли.

Абидос, 550 километри јужно од Каиро, со огромни гробишта и храмови од најраниот период на древниот Египет, бил познат по своите споменици на Озирис, богот на подземниот свет.