Парламентарни избори во Словачка

120

Словаците денеска гласаат на парламентарни избори, кои, според анкетите, ќе бидат тесна борба меѓу поранешниот левичарски премиер Роберт Фиц, кој вети дека ќе ја прекине воената помош за соседна Украина, и прозападните либерали, пренесува Ројтерс.

Последните истражувања на јавното мислење покажаа дека двете партии се речиси изедначени, а победникот ќе добие шанса да ја замени техничката влада која од мај ја води земјата од 5,5 милиони жители, најверојатно со коалиција.

Победата на левичарската партија Смер-словачка Социјалдемократија СМЕР-ССД, предводена од Роберт Фицо, би можела да ја стави Словачка повеќе во согласност со Унгарија за итни социјални прашања како што се правата на ЛГБТК или миграцијата, а Фицо вети за време на кампањата дека ќе го суспендира Братислава поддршка за Украина, наведува Ројтерс.