Европските власти открија „континуирана дезинформациска активност од руски извори“ на европските избори, со цел да влијаат на гласачите и да се обесхрабри нивното учество, покажува извештајот објавен денеска од Европската комисија, јави дописникот на МИА од Стразбур.

Европските институции предупредуваа со приближувањето на предизборната кампања на крајот од мај, при што некои официјални лица јасно ја идентификуваа Москва како потенцијален диригент на кампањите на „лажни вести“. Земјите-членки беа повикани да го координираат нивното следење и извршија силен притисок врз социјалните мрежи Фејсбук и Твитер.

Оваа мобилизација не открива „кампања на специфични прекугранични дезинформации од надворешни извори“ насочена кон европските избори, се додава во извештајот. Но, „собраните докази покажаа тековна и постојана дезинформациска активност од страна на руски извори насочени кон ограничување на одѕивот на гласачите и влијаеја врз изборот на гласачите“.

Оваа активност, чии автори не се јасно идентификувани во документот, покрива „широк спектар на теми, почнувајќи од сомневање за демократска легитимност на Унијата за експлоатација на спротивставени јавни дебати за прашања како што се имиграцијата и суверенитетот“ .

-Имаше постојана тенденција од страна на овие злобни актери да користат дезинформации за промовирање на екстремни ставови и поларизација на локалните дебати, вклучувајќи неосновани напади врз ЕУ, се наведува во документот.