Осум високи европски претставници добија забрана за влез во Русија

40

Русија забрани влез за осум државјани на земји од ЕУ. Тоа е наведено во соопштението на руското Министерство за надворешни работи како одговор на рестриктивните мерки, воведени од Советот на ЕУ на 2 и 22 март годинава против шест руски државјани.

На црната листа на Русија се наоѓаат:

– Иварс Аболиниш, претседател на Националниот совет на Република Летонија за електронски медиуми;

– Марис Балтниш, директор на Државниот центар за јазици на Република Летонија;

– Жак Мер, член на француската делегација во Парламентарното собрание на Советот на Европа;

– Јорг Раупах, шеф на Обвинителството во Берлин;

– Давид Марија Сасоли, претседател на Европскиот парламент;

– Оса Скот, раководител на Лабораторијата за хемиска, биолошка, радијациска и нуклеарна безбедност, Институт за истражувачка одбрана на Кралството Шведска;

– Илмар Томуск, раководител на Одделот за јазици на Република Естонија;

– Вера Јурова, потпретседател на Европската комисија за вредности и транспарентност.

Извор:МИА