Османи – Дендиас: Северна Македонија се наоѓа пред значајна фаза во напредокот во интеграцијата во ЕУ

15

Министерот за надворешни работи Бујар Османи во рамки на работната посета на Атина, оствари средба со неговиот грчки колега, Никос Дендиас, на којашто беше потенцирано дека Северна Македонија се наоѓа пред една значајна фаза во напредокот во интеграцијата во Европската Унија, која до крајот на оваа година се очекува да биде надградена со одржување на Меѓувладината конференција и формалното започнување на пристапните преговори со Унијата, за што Дендиас изрази уверување за несебична поддршка на тој процес.

– Сметам дека испраќаме убава порака со мојата прва средба како министер за надворешни работи овде во Атина, што е одраз на исклучително успешниот напредок на односите меѓу двете земји во изминатиот период. Справувањето со пандемијата КОВИД-19 покажа дека соработката меѓу соседите е апсолутно неопходна и претставува огромен бенефит за граѓаните во двете земји. Сакам да ве уверам дека добрососедските односи претставуваат еден од врвните приоритети на надворешната политика на новата Влада, и ние цврсто сме решени сериозно да се посветиме во насока на продлабочување билатерални односи меѓу Северна Македонија и Грција, не само со имплементација на преземените обврски, туку и со конкретни форми на соработка, водени од заедничката визија за стабилен и просперитетен регион, интегриран во ЕУ, истакна Османи.

Од Министерството за надворешни работи посочија дека за време на разговорот Османи ја потенцирал улогата на експертските комисии за билатералните односи, за кои изразил уверување дека ќе се обезбедат услови за нивна непречена работа и покрај предизвиците од пандемијата.