Организаторот на нападите на Капитол во 2021. доби 17 години затвор

144

Лидерот на десничарската група Проуд Бојс е осуден на 17 години затвор, една од најтешките казни за упадот на Капитол.

Обвинителите велат дека американскиот воен ветеран Џо Бигс бил водач на упадот во Конгресот на 6 јануари 2021 година. Бигс побарал од судот милост и изразил жалење за своите постапки.

Обвинителите во поднесувањето изјавија дека Бигс, ветеран од војната во Ирак и автор на веб-страницата за теорија на заговор Infowars, користел воени вештини за да командува и контролира голема група мажи под негова команда и да води бунт против владата. Бигс се гледал себеси и неговото движење како уште една американска револуција, во која тој и другите патриоти ќе ја преземат власта со сила, велат обвинителите.