„Омикрон“ е ФРАНКЕШТАЈН, најголемиот предизвик од почетокот на пандемијата – предупредува експерт од Харвард

2630

Професорот Владица Величковиќ, предавач на Факултетот за јавно здравје Harvard TH Chan во Бостон, го нарече новиот вид на коронавирус „омикрон“ „Франкенштајн“, кој комбинира многу незгодни мутации и може да биде најголемиот предизвик од почетокот на пандемијата.

„Светската здравствена организација го стави новиот сој на САРС-КОВ2 на списокот VoC (варијанта на загриженост). На СЗО и требаа два месеци да ја прогласи делтата за VoC и само 72 часа за „Омикрон“, што покажува колку е сериозна ситуацијата“, напиша Величковиќ на својот Фејсбук профил.

Тој наведе дека „омикрон“ има огромен број мутации (дури 32 само на протеинот од шилец) и ги посочи оние кои се загрижувачки.

„Веќе е докажано дека повеќекратните RBD и NTD во овој вид ја зголемуваат отпорноста на вирусот на неутрализација на антитела и лекови развиени за Ковид-19. Ова значи дека овој вид веројатно полесно ќе ги „заобиколи“ вакцините, лековите како коктели со моноклонални антитела ќе бидат помалку ефикасни и постои зголемен ризик од повторна инфекција со овој вид, во споредба со другите варијанти на загриженост, како што е делта сојот, напиша Величковиќ.

Дополнително, цел кластер на мутации на врзувачкото место за влез во човечките клетки укажува на тоа дека овој вид има поголема преносливост од делта.

„Покрај тоа, постои уште една мутација која е докажано дека ја зголемува преносливоста, веќе видена во сите претходни соеви“, вели Величковиќ и го врти вниманието на фактот дека уште еден пар мутации докажано ја зголемуваат инфективноста кај овој вид.

„Неколку земји веќе ги затворија своите граници за земјите со овој вид, но се чини дека е доцна. Брзината на преземање во една од погодените зони е од 1% до 30% за само три недели“, пишува Величковиќ.