Олимписките игри градат мостови, а не ѕидови

60

Како што наближуваа Зимските олимписки игри во Пекинг, така вестите поврзани со нив ќе бидат се почести. Овој пат потпретседателот на Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) Нг Сер Мианг истакна дека политизацијата на Зимските олимписки игри нема да постигне некоја важна цел, освен дека ќе им наштети на илјадници спортисти кои ги посветиле своите кариери и животи за учество на најголемиот спортски настан.

  • Веруваме дека Игрите самите градат мостови, а не ѕидови, изјави Мианг во интервју за „Ксинхуа“ во Сингапур пред да замине во Пекинг на Зимските олимписки игри, кои ќе започнат на 4 февруари.
  • Самите игри обезбедуваат можности за целиот свет да се собере, без разлика на расата, полот, религијата и возраста. Тоа е навистина неверојатна платформа за конструктивен ангажман наместо бојкот. Во минатото имаше бојкоти на Олимпијадите, кои не постигнаа никакви други политички цели освен што влијаеја на илјадници спортисти кои со години се подготвуваа, па дури и ги посветуваа своите животи на Игрите, а потоа нивните олимписки соништа беа уништени, предупреди потпретседателот на ИОК

Тој потсети дека Летните олимписки игри во Пекинг во 2008 година беа неверојатен успех и многу возбудливо искуство за учесниците, од спектакуларната церемонија на отворањето до прецизното планирање и организација што поминаа беспрекорно и фантастично.

  • Зимските игри 2022 во Пекинг се навистина изградени врз на Летните игри 2008 година. Пандемијата со Ковид-19 му постави предизвици на светот, влијаејќи на животите на луѓето, како и на спортските настани во изминатите неколку години. Пекинг инвестираше огромни суми во последните седум години за подготовка за Зимските игри. Верувам дека самите Игри ќе бидат навистина неверојатни игри со човечки дух што ќе ги надминат овие големи предизвици на пандемијата. Значи безброј човечки духови против сите неволји. Му посакувам среќа на Пекинг 2022 година, вели Мианг.

Со овие Зимски игри, Пекинг влегува во историјата со тоа што стана првиот град во светот кој е домаќин и на летните и на зимските игри.