Олена Зеленска: Не можеме да го видиме крајот на нашето страдање

90

Првата дама на Украина Олена Зеленска рече дека петмесечната војна ги принуди Украинците да ги приспособат своите очекувања.

Таа додаде дека откако се подготвиле за конфликтот за кој мислеле дека ќе биде спринт, многумина сега се борат со веројатноста за маратон.

„Многу е тешко да се издржат пет месеци. Мора да акумулираме сила, мора да заштедиме енергија. Не можеме да го видиме крајот на нашето страдање“, изјави Зеленска за Си-Ен-Ен.

Како и нејзиниот сопруг, Зеленска го нарече нападот „тероризам“.

Иако изјавила дека е шокирана од нападот, таа објаснила дека е огорчена од тоа колку пати методите на руската војска ја оставиле запрепастена.

„Многупати бевме шокирани. Не знам со што друго би можеле да не шокираат окупаторите“, рече Зеленска, пишува Си-Ен-Ен.