Музичката легенда Тина Тарнер, која почина во средата, во 83 година од животот – и покрај тоа што сите не научи за добра музика, животот на оваа пејачка е доказ за целта, страста и издржливоста – три квалитети кои претприемачите ги имаат или треба да ги имаат – во изобилство.

Приказната за оваа ѕвезда е приказна за силата и истрајноста. Нејзиниот пат не бил секогаш лесен – таа се соочувала со бројни препреки во текот на нејзиниот живот, од тешкото детство до големите борби во музичката индустрија. Но, она што ја издвои Тина беше нејзината непоколеблива решеност да ја следи својата страст и покрај сите тешкотии на кои наиде.

Таа ни покажа дека издржливоста не е само способност да закрепнеме, туку и да се движиме напред низ секој предизвик, без разлика колку е застрашувачки.
Нејзината турбулентна врска со нејзиниот сопруг/менаџер/музички партнер Ајк беше добро позната во музичката индустрија. Сепак, тоа не беше познато се додека Тина не најде храброст да го напушти Ајк по години и години злоставување што таа му ја откри на светот. Кога ја напушти токсичната врска, Тина се трансформираше и повторно почна да ја гради својата кариера.

Цел, страст и издржливост

Каква врска има ова со малите компании и претприемништвото?

Храброста и издржливоста се клучни квалитети за секој сопственик на компанија. Способноста да се преземат ризици, да се прифати неизвесноста и да се надминат неуспесите се дел од големата игра наречена – бизнис. За да успеат, основачите мора да останат посветени на своите цели и никогаш да не се откажуваат пред пречките. Слично на тоа, да се остане агилен и отворен за промени е критично во сè подинамичното деловно опкружување.

За оние кои се расположени за учење, легендарната Тина Тарнер сведочеше за храброста – горивото што нè тера да преземаме ризици и да ги следиме нашите визии. Претприемачите постојано се движат на непозната територија, па затоа е од клучно значење да се биде во можност да ја прифатите неизвесноста и да се соочите со нивните стравови.

Тина ни покажа дека е во ред да се чувствува страв, но да се има храброст да се оди напред е уште поважно.

Но, не е само упорноста и истрајноста кои ќе ве водат низ тешките времиња. Градењето солиден систем за поддршка е исто така клучно за личен и професионален раст. Тина брзо дозна дека опкружувањето со ментори, пријатели и други луѓе кои ја охрабрувале и верувале во нејзината визија е клучот за успехот.

Кога пејачката остана без издавачка куќа по разводот со Ајк, поп ѕвездата Дејвид Боуви реши да и помогне. Боуви штотуку потпиша нов договор со ЕМИ, но ја одби вообичаената прослава, велејќи дека наместо тоа ќе го гледа настапот на Тина Тарнер. Директорот на издавачката куќа отиде со него да го види шоуто, а Тина години подоцна рече дека овој судбоносен настан е клучната причина што таа добила нов договор со EMI Capitol.

Откажување од вообичаениот начин

Потпишувањето на тој договор се покажа како плодно и за пејачката и за издавачката куќа, бидејќи Тина објави неколку песни и албуми наградени со Греми во текот на годините. Она што беше исто така извонредно кај Тина беше нејзината способност да ги следи трендовите.

Способноста на Тина да ги прифати промените и да се приспособи на новото време е квалитет кон кој треба да се стремиме сите, без разлика дали се вработени, претприемачи или менаџери. Таа можеше да се трансформира многу пати во текот на нејзината кариера, непречено преминувајќи од една ера и музички жанр во друга. Како претприемачи, ние исто така мора да имаме храброст и флексибилност да ги приспособиме нашите стратегии и процеси за најдобро да одговараат на денешните пазари кои брзо се менуваат.

Излегувањето од зоната на удобност и пробувањето нешто ново може да биде страшно, но сепак, да се биде пргав и со отворен ум е клучот за да останете во бизнисот. Ако сакате да успеете како претприемач, треба да бидете подготвени да ризикувате и да ги прифатите промените со цело срце.

Приказната на Тина не потсетува дека успехот не е нешто што ни се сервира на сребрена чинија, тој се заработува преку одлучност и непоколеблива верба во себе.

Ако има една порака што можеме да ја земеме од животната приказна на Тина Тарнер, тоа е дека неуспесите не се пречки, тие се можности за раст, само ако имате храброст да направите промена.