Од Српската трговска комора го најавија бизнис форумот во Скопје со 350 компании од регионот

16

Претседателот на Српската трговска комора (ПКС) Марко Чадеж најави деловен форум што утре во Скопје ќе собере околу 350 компании од Западен Балкан, каде треба да се бараат барањата на бизнисмените на единствен пазар каде бизнисот би бил многу полесен, поедноставен и побрз.

Чадеж денеска изјави дека на форумот ќе присуствуваат премиерите на Албанија и Северна Македонија, Еди Рама и Зоран Заев и претседателот на Србија, Александар Вучиќ, кој ќе потпише неколку договори за олеснување на работењето на економиите на трите земји и го прават заедничкиот пазар поконкурентен, како и дека се очекуваат повеќе од 400 билатерални средби на бизнисмени.

Чадеж посочи дека економијата на регионот пред своите политичари постави неколку важни иницијативи што треба да доведат до уште подобар бизнис на нашите економии, се наведува во соопштението на ПКС.

„Влегуваме во целосно нова ера на економска, политичка и политичка соработка во регионот, особено кога станува збор за овие три земји, Албанија, Северна Македонија и Србија. Интензивираната соработка ќе донесе нова политичка стабилност и јасен сигнал до инвеститорите дека ова е регион на успех.Гледаме конкретни чекори и придобивки за економијата и граѓаните и ги покануваме другите економии на земјите од Западен Балкан да се приклучат“, рече претседателот на ПКС.

Тој исто така најави нови проекти кои дополнително ќе ги поврзат економијата и граѓаните на овие три земји, како што е воведувањето единствен систем за електронска наплата што носи заштеда на пари и време и на економијата и на граѓаните.

„Ние сакаме да ги отстраниме сите бариери за слободен проток на луѓе, стоки, услуги и капитал на територијата на нашите земји, дека сите дозволи на надлежни инспекции, пазар, фитосанитарни и други, се валидни во сите земји, без оглед каде се издадени. Очекуваме „брзи поминувања“ за граѓаните и економиите на Албанија, Северна Македонија и Србија“. Според него една од најкзначакните иницијативи на кои инсистраат тие е воведување единствени работни дозволи, јави Бета.