Британскиот парламент побарал од пратеничка од Долниот дом да не доаѓа со бебето

74
Пратеничката од Долниот дом на британскиот парламент, Стела Кризи, изјави дека „треба да биде возможно да се усогласат политиката и родителството“, бидејќи и било кажано дека не може да седи во парламентот со својот тримесечен син.
Лабуристката Кризи била  информирана дека да се носи дете на расправите во Вестминстер Хол е спротивно на правилата , откако го направила тоа вчера.
Претседателката на Долниот дом, Линдзи Хојл, побара од комисијата на пратеници да го преиспита тоа правило.
Кризи рече дека и е „драго што го слуша тоа“, бидејќи ова правило значи дека не може да биде во собраниската сала за да ја слушне одлуката.
Таа додаде дека е „исклучително важно“ родителите да можат целосно да учествуваат во работата на Долниот дом на Парламентот, поради тоа што има јасли.
„Правилата треба да се гледаат во контекст и да се менуваат од време на време“, им рече таа на колегите пратеници. 
Таа го повика Комитетот на Долниот дом, кој се занимава со процедурите, „да го преиспита ова прашање“.
Кризи за Би-Би-Си изјавила дека редовно го носела својот син кого го доела, а пред него ќерката да седне во парламентот.
Но, откако во вторникот се појави со синот во соседната Вестминстерска сала, таа доби мејл од личниот секретар на претседателот на протоколарната комисија, во кој се вели дека нејзиното однесување не е во согласност со неодамна објавениот правилник за „однесување и љубезност“. 
Вицепремиерот Доминик Раб рече дека има „многу симпатии“ за пратеничката Кризи и дека политичарите мора да се погрижат „нашата професија да стане дел од современиот свет“ за родителите да можат да ја организираат својата работа за да поминуваат што повеќе време. со нивните семејства по потреба“.
Портпаролот на Борис Џонсон рече дека премиерот сака да види „понатамошни подобрувања“ кон тоа парламентот да биде пријателско место за семејството, но дека сите промени на правилата се на неговата комисија која се занимава со тоа.