Одобрен 10-годишниот план за плата на директорот на „Тесла“ – Маск ќе брои во милијарди

1237

Платата на Илон Маск, директорот на американската фабрика за електрични возила „Тесла“ е огромна во споредба со просечните плати на извршните директори во САД, а минатата година тие беа речиси 200 пати повисоки од просечните плати на работниците во нивните компании.

Акционерите на „Тесла“ во четвртокот со големо мнозинство гласаа за 10-годишниот план за плата на Маск, кој компанијата го процени на 44,9 милијарди долари во април. На почетокот на годината беше уште повеќе, но од тогаш вредноста на акциите на „Тесла“ падна за околу 25 отсто.

Маск беше награден за пресвртници кои вклучуваат зголемување на пазарната вредност на „Тесла“, приходите и приходот пред оданочување.

Во јануари, исплатата според планот беше одбиена од судија во Делавер, кој рече дека процесот за одобрување на платите на Маск е „длабоко погрешен“, бидејќи Маск го контролира одборот на директори на компанијата, а акционерите не биле целосно информирани.

Но, компанијата соопшти дека Маск ја заслужил таа плата бидејќи ја претворил „Тесла“ во највредниот производител на електрични возила во светот, зголемувајќи ја неговата пазарна вредност за милијарди.

Сепак, Маск сè уште нема да добие пристап до опциите за акции што го сочинуваат најголемиот дел од неговата плата. Се очекува „Тесла“ да побара од судијата да ја преиспита својата одлука поради одлуката на акционерите, а ако не го стори тоа, компанијата најверојатно ќе ја обжали пресудата до Врховниот суд во Делавер, што може да потрае со месеци.

Без оглед на исходот, пакетот на Маск – најголемата награда за извршен директор на јавно тргувана американска компанија – далеку ја надминува онаа дадена на другите извршни директори.

Просечната плата на американскиот извршен директор на компании вклучени во индексот на њујоршката берза „С и П“ лани изнесувала 16,3 милиони долари. Ако го помножите тоа со 10 за да добиете 163 милиони долари за една деценија работа, заработката на Маск е 275 пати поголема.

Според истражувањето на АП, најмногу заработува Хок Тан, извршниот директор на компанијата за вештачка интелигенција Broadcom Inc. Неговиот пакет, кој главно се состои од награди за акции, беше проценет на 162 милиони долари на почетокот на фискалната 2023 година. Благодарение на растот на цените на акциите, Broadcom во март го процени пакетот за плаќање на Тан, плус постарите опции што тој сè уште не ги уновчил, на 767,7 милиони долари. Тоа е сума што лесно ќе го надмине потенцијалниот прилив на Маск од 304 милиони акции во вредност од речиси 45 милијарди долари.

Други извршни директори на врвот на листата на АП се Вилијам Ленсинг од Fair Isaac Corp. (66,3 милиони долари), Тим Кук од Apple Inc. (63,2 милиони долари), Хамид Могадам од Prologis Inc. (50,9 милиони долари) и Тед Сарандос , ко-извршен директор на Нетфликс (49,8 милиони долари).

Технички, Маск не доби плата минатата година бидејќи не доби никакви опции за акции. Но, тој ќе стане уште побогат ако неговиот платен пакет помине.

Тешко е да се пресмета колкава би била годишната плата на Маск минатата година. Компанијата вели дека не добила ништо. Но, ако неговиот пакет за отштета оди преку суд, неговата плата ќе биде во милијарди.

Просечната годишна плата на вработен во Тесла кој не бил директор минатата година изнесувала 45.811 долари.