Одамна не се произведува, но е засекогаш омилен: Поминаа 66 години од производството на првото Фиќо

129

Генерациите пораснаа со „Фиќо“, легендарниот автомобил кој започна да се произведува на денешен ден пред 66 години.

Најпопуларниот автомобил на поранешна Југославија, без сомнение, беше легендарниот Zastava 750 – омилен на сите, Фиќо. Автомобилот, кој излезе од лентите на фабриката Крагуевац во 923.487 примероци за 30 години производство, започна да се произведува на денешен ден, 18 октомври 1955 година.

Генерации пораснаа со овој автомобил, а многу од денешните искусни возачи ги научија првите километри и лекции за возење во него. Со Фиќо се одеше на работа, децата возеа во градинка и училиште, цели семејства отидоа на море.

Кога беше потребно, омиленото „дете“ на четири тркала пренесе мебел, бела техника, кујнски елементи и првите бакнежи паднаа во него!

Идејата за започнување на производство на автомобили што ќе ја моторизираат Југославија се појави во времето на брзиот индустриски развој на земјата, во 1950 -тите години, така што италијанската компанија Фиат купи лиценца за нејзино производство, истовремено со започнувањето на производството на Фиат 600 во матичната земја.

Првото Фиќо беше придвижувано од мотор од само 23 коњски сили, додека последната произведена верзија, која беше завршена во 1985 година, имаше 27 „коњи“. Југословените толку многу го сакаа тој мал автомобил што добро се продаваше дури и кога на пазарот пристигнаа многу помодерни и подобри автомобили.

За 30 години што се произведува, Фиќо беше сѐ што му требаше на просечниот човек. Беше доволно мал за да биде достапен за секого, доволно голем за да го однесе целото семејство на море и да ја пренесе машината за перење од Стоковната куќа, доволно издржлив за да можат да ја возат сите членови на семејството.

Поради сето тоа, Zastava 750 беше и останува еден од најпопуларните автомобили во поранешна Југославија, кој сѐ уште привлекува внимание и буди спомени каде и да се појави. И оние подобро сочувани и добро обновени примероци се особено ценети и достигнуваат висока вредност како олдтајмери.