Огромните финансиски трошоци би можеле да ја запрат израелската војна во Газа

251
EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Воените експерти и аналитичари се согласуваат дека човечките и економските загуби што Израел ги претрпе како резултат на војната што ја води во Појасот Газа ќе доведат до пукнатини во израелското општество и притисок што може да ги принуди политичките и воените лидери да ја прекинат оваа војна.

Бројките покажуваат дека бројот на загинати меѓу израелските војници се искачи на 63 офицери и војници од почетокот на копнената инвазија на окупациските сили на Газа, пишува Ал Џезира.

Според експертот за израелското прашање Др. Муханад Мустафа, зголемувањето на израелските загуби постепено ќе доведе до рушење на сегашниот консензус во врска со војната во Газа, а има внатрешни дискусии за придобивките од продолжувањето на војната во светло на загубите меѓу редовите на израелската армија и економските последици од оваа војна.

Во разговор за време на аналитичката пауза на Газа… Што понатаму? за Ал Џезира, тој рече дека, врз основа на искуството од војните што ги водел Израел во минатото, во одреден момент човек почнува да се прашува дали има некаква корист од продолжувањето на војната во замена за загубите.

Тој ги откри и официјалните податоци од израелското Министерство за финансии, кои покажуваат дека очекуваните трошоци за актуелната војна во Појасот Газа ќе изнесуваат 200 милијарди шекели (околу 55 милијарди долари), додека трошоците за војната во Либан во 2006 година и војната во Газа во 2014 година, секој поединечно, не изнесуваше повеќе од 10 милијарди шекели.