Обезбедувањето на аеродромот Хитроу најави десетдневен штрајк за велигденските празници

41

Безбедносниот персонал на лондонскиот аеродром Хитроу ќе ја напушти работата десет дена за време на велигденските празници, последниот во серијата штрајкови што ја погодија Велика Британија, јавува Анадолија.

Синдикатот Unite во петокот соопшти дека повеќе од 1.400 чувари кои работат на аеродромот Хитроу, еден од најпрометните во Европа, ќе штрајкуваат од 31 март до 9 април за да бараат зголемување на платите.

Синдикатот соопшти дека меѓу штрајкувачите има и персонал за безбедност кој работи на терминалот пет на аеродромот, кој го користи исклучиво Бритиш ервејс, како и оние кои се одговорни за проверка на целиот товар што влегува на аеродромот.

Штрајковите ќе се совпаднат со двонеделниот училишен празник Велигден, за време на кој многумина избираат да патуваат.

Синдикатот вели дека работниците се принудени на потег бидејќи не можат да врзат крај со крај бидејќи кризата со трошоците за живот продолжува да влијае на милиони Британци. Хитроу понуди зголемување на платите за 10 отсто, но синдикатот одговори дека тоа не е доволно во екот на високата инфлација.

„Работниците на аеродромот Хитроу се со ниски плати, додека извршниот директор и високите менаџери уживаат високи плати“, рече генералниот секретар на Unite, Шерон Греам.

Десетици илјади наставници, лекари, здравствени работници, машиновозачи и државни службеници организираа штрајкови во последните месеци барајќи повисоки плати. Водачите на синдикатот кои ги претставуваат медицинските сестри и екипите на брза помош постигнаа договор за платите со британската влада, но многу други индустрии сè уште се во расправија со властите.