Обвинителот на Хаити бара премиерот да биде обвинет за убиството на претседателот Моиз

46

Главниот обвинител на Хаити побара од истражниот судија да го обвини премиерот Ариел Анри за убиството на претседателот Жовенел Моиз и ги повика службениците да му забранат да ја напушти земјата.

Истражните судии не се заинтересирани за случајот со атентатот врз претседателот на Хаити.

Оваа наредба од обвинителот на Порт-о-Пренс беше дадена истиот ден кога го повика премиерот Анри да се сретне со него и да му објасни зошто клучниот осомничен за атентатот на претседателот Моиз му се јавил двапати само неколку часа по атентатот.

„Има доволно компромитирачки елементи за да му се суди на Анри и да се побара обвинение против него“, напиша обвинителот Бед-Форд Клод во наредбата.

Обвинителот рече дека повиците се упатени на 7 јули во 4.03 и 4.20 часот, и додаде дека доказите покажуваат дека осомничениот Жозеф Бадио во тоа време бил во близина на куќата на Моиз.

Бадио еднаш работел за министерството за правда на Хаити во владината единица за борба против корупцијата, додека не беше отпуштен во мај, под обвинение за кршење на етичките прописи.

Во документ на две страници, обвинителот Клод наведе дека повиците траеле вкупно седум минути и дека премиерот Анри во тоа време бил во хотелот Монтана во Порт-о-Пренс.

Тој исто така рече дека државен службеник напишал во порака на Твитер минатиот месец дека Анри му рекол дека никогаш не разговарал со Бади.

Претседателот на Хаити беше убиен на 7 јули во вооружен напад врз неговата приватна резиденција.