НОВ МЕГАПРОЕКТ ВО ХРВАТСКА, НА БРЕГОТ НИКНУВА „ГРАД НА ИДНИНАТА“ – ќе чини од 20 до 30 милиони евра

1379

Последен пат воз влегол во станицата во Задар пред повеќе од една деценија. Оттогаш, постоечката инфраструктура во областа Арбанаси во градот е оставена да пропаѓа. Најавата на државата за реконструкција на железничката пруга и повторно воспоставување на железничкиот сообраќај меѓу Задар и Книн израдува многумина, но и отвори нова перспектива за развој на Задар, пренесува ХРТ.

По реконструкцијата на пругата, зградата на постоечката станица ќе биде преместена од центарот на градот до пристаништето Гаженица, со што широко ќе се отвори вратата за реализација на величествениот проект. Имено, на местото на ‘рѓосаните шини треба да никне футуристички Задар.

Градоначалникот на Задар Бранко Дукиќ вели дека овој проект треба да го поврзе стариот дел на градот со пристаништето во Гаженица по пат, но пред се по шеталиштето.

-Ние колоквијално го нарековме Задар 2, бидејќи всушност би бил вториот центар на градот, истакна архитектот Перо Марушиќ, автор на проектот, а пренесува Пословни.хр.

Според него би имало низа нови капацитети кои би го подигнале квалитетот на животот, но и би обезбедиле нов економски и туристички замаец.

Архитектот Марушиќ, меѓу другото, вели дека се предвидени училиште, градинки, веројатно и црква, парк и шеталиште. Сето ова би никнало во простор кој денес никому и ништо не служи.

Градоначалникот Дукиќ рече дека ќе побара државата да им го предаде тој простор.

Проектот предвидува и реконструкција на пристаништето Брегдети, со нови, многу потребни, 300 комунални сврзувања, а во квартот Арбанаси со нетрпение очекуваат уште еден посебен проектен објект – градскиот стадион, но засега капацитетот се уште не е дефиниран.

Помеѓу 20-30 милиони евра од проценетата вредност би се обиделе да се пренасочат од градскиот и државниот буџет и спасувачките средства од ЕУ, а Дарко Касап, раководител на Управниот сектор за просторно планирање и изградба, очекува дека сите проекти може да се реализирано во еден термин, јавува ХРТ на чии страници може да се погледне и видео од визуелното решение.